Bezoek de Zeehonden- en Schelpenbank

Zeehonden spotten is niet zo moeilijk op Ameland. Voor de kust van Ameland leven vrij grote groepen zeehonden het is dan ook bijna 100% zeker dat u tijdens een tocht naar de robben zeehonden gaat zien. De robbenbank waar de twee rondvaartbedrijven heen gaan ligt in het zeegat tussen Ameland en Terschelling . Er zijn twee soorten zeehonden in de Waddenzee, de  gewone waddenzeehonden die je het meest ziet en de grijze zeehond. De gewone zeehond is de kleinste van de twee en is herkenbaar aan de donkere vlekken op hun grijze, donkerbruine of zwarte vacht. De kop is klein in verhouding tot hun lichaam. Wat er schattig uitziet is dat de neusgaten lopen in een V vorm. Er is een kleinere groep grijze zeehonden. Ze worden ook wel kegelrobben genoemd vanwege de karakteristieke vorm van hun kop, hun rechte snuit en hun grote gescheiden neusgaten. Een volwassen zeehond eet zo’n 5 tot 7 kilo vis per dag. Het zicht van een zeehond is beperkt maar hun gehoor is heel goed ontwikkeld.

Bij laag water liggen ze heerlijk in de zon op de zandplaat te zonnen waar de rondvaartboten dan ook dankbaar gebruik van maken. Zo zijn ze immers goed door iedereen te bewonderen!

Er zijn op Ameland 2 grote rondvaartboten die de zeehondenbank bezoeken, al dan niet in combinatie met de schelpenbank.  Hun programma kun je vinden op de site. Klik op de link  ,Rondvaartboot de zeehond en De Robbenboot  

Beide boten liggen aan de oude steiger, u kunt ze niet missen als u naar de veerboot gaat.

Het zijn beide mooie en comfortabele boten waar u bij mooi weer aan dek kunt genieten van een hapje en een drankje. Voor de kinderen is er op beide boten binnen ruimte om te spelen.

Als u de robbenbank combineert met de schelpenbank, die is echt een aanrader met kinderen, neem dan een emmertje mee voor de schelpen en doe de kinderen gymschoenen of laarsjes aan zodat ze veilig over de schelpenbank kunnen lopen. Het is ongekend hoeveel schelpen, mosselen, oesters en kokkels er zijn. Als ze goed zoeken vinden ze ook vast wel zeesterren !

Natuurlijk willen de kinderen de schelpen mee naar huis nemen, waar ze nog uren zoet zijn met het schoonmaken van de schelpen. Laat de ‘oogst’ wel buiten drogen want binnen gaat het zo stinken! In de woning ligt een schelpenkaart waar u kijken wat de namen van de schelpen zijn.  

In de zomermaanden gaan deze boten ook naar Schiermonnikoog  en Terschelling. Slaapplaats nodig om dit mee te maken?  Reserveer NU, Happynes is een prachtige uitvalsbasis om van alles te beleven!