Demonstraties Paarden Reddingsboot Ameland

Demonstratie paardenreddingsboot

Bent u binnenkort op vakantie op Ameland?  Kijk dan of de paardenreddingsboot uitvaart. Zo spectaculair, zo geweldig dat moet je een keer meegemaakt hebben. Met denderend geweld trekken 10 stoere paarden de oude Amelander reddingsboot over de straat, het strand en door de branding de zee in. De start is vanuit het MaritiemCantrum Abraham Fock centrum (vroegere reddingsbootmuseum) en de lancering is op het Zuid-West strand van Hollum, aan het eind van het Tjettepad.

Demonstratieschema 2022  altijd onder voorbehoud:

Data 2022

Zaterdag 26 februari16:00 uur

Zaterdag 16 april11:00 uur

Zaterdag 7 mei14:00 uur

Zaterdag 4 juni14:00 uur

Zaterdag 18 juni11:00 uur

Dinsdag 12 juli19:00 uur

Dinsdag 26 juli19:00 uur

Dinsdag 9 augustus19:00 uur

Woensdag 24 augustus19:00 uur

Woensdag 21 september18:00 uur

Woensdag 19 oktober16:00 uur

Donderdag 29 december14:00 uur

Reddingsstation Ameland

Als je aan het reddingwezen op Waddeneiland Ameland denkt, denk je al snel aan de unieke paardenreddingboot. De geschiedenis van het redden te paard begon op Ameland in de nacht van  14 op 15 oktober 1824. Toen strandde een Deens vrachtschip ten noorden van Ballum. Twee Amelanders trotseerden – zitten op hun paard – de branding, en wisten de schipbreukelingen een voor een naar het strand te brengen.

Groenlandse roeireddingboot

In november 1824 werd in Den Haag de KNRM opgericht en in die maand kreeg Ameland direct de beschikking over een open, onzinkbare sloep. In die tijd werd de boot voortbewogen door roeiers. Veel succesvolle reddingsoperaties werden door deze dappere mannen uitgevoerd.

Motorstrandreddingboot 

In 1937 kreeg het eiland de beschikking over een gemotoriseerde reddingboot; de Abraham Fock. Deze reddingboot maakte met name in de oorlogsjaren diverse gevaarlijke tochten. Deze boot  was ook veel zwaarder dan de eerdere boten en werd bij nood razendsnel gelanceerd door 8 trekpaarden. Vier paarden aan weerszijden van het onderstel lanceren de boot.  Als de boot in het water lag werden de paarden losgekoppeld van het onderstel zodat ze konden teruglopen naar het strand. Het onderstel werd daarna uit het water getrokken. 

Drama op het strand van Ameland

Op 14 augustus 1979 moest de reddingboot van Hollum uitvaren om een Duits schip in nood te helpen. Er stond een harde wind en er was daardoor een sterke ebstroom ontstaan. Op de plek waar de reddingsboot door de paarden werd gelanceerd was een diepe geul ontstaan. De 8 paarden werden meegesleurd in het diepe water en verdronken.