Geschiedenis HappyNes

'Al 50 jaar een gezellig familiebedrijf'. Nes is met ongeveer 1200 inwoners een van de grootste dorpen op het Waddeneiland Ameland. Wie van gezellige drukte houdt, is in Nes zeker op zijn plaats. Winkels en restaurants harmoniëren met de prachtige oude huisjes en gebouwen. Door een uitstekend restauratiebeleid heeft Nes haar unieke charme weten te behouden. De oude kern van Nes is gebouwd om de vrijstaande kerktoren uit 1723. Deze toren is niet verbonden met een kerk maar diende als zeebaken.

Midden in het centrum van dit gezellige dorp met op loopafstand de warme bakker Rijpstra en Bakkerij de Jong en de vele gezellige winkeltjes staat HappyNes, HappyNes vakantiewoningen.

Het is een familiebedrijf dat wij van onze ouders hebben overgenomen. Vroeger hadden mijn ouders hier hun boerderij, en was de verhuur een bijzaak.

Doordat er steeds meer gasten naar het eiland kwamen en er meer vraag naar slaapplaatsen kwam speelden mijn ouders hier handig op in. In de zomermaanden werd onze woonkamer opgesplitst en een gedeelte verhuurd aan gasten. Wij, mijn twee zussen en ik sliepen in het begin in het washok zodat ook onze slaapkamers werden verhuurd. De rommelkamertjes op zolder werden opgeruimd en ook daar werd verhuurd. Tja, dat kon allemaal. In plaats van met zijn vijven woonden we in de zomermaanden weleens met 20 man in huis. Boven op de overloop was een douche en toilet en die moesten we met de gasten delen. Wij hadden beneden nog wel een eigen toilet maar een douche niet. ‘s morgens mochten wij niet douchen want eerst de gasten en dan wij. En ach, dat vonden we heel gewoon, dat was gewoon zo.

Nu, kun je je dat niet meer voorstellen. Onze nieuwe woningen hebben twee badkamers voor circa zes personen en egelmatig komt nu ook al de vraag of we ook een woning hebben waarbij elke kamer een eigen badkamer heeft. Stel je voor dat je nu, met 20 personen in een woning, een douche moet gebruiken.  

Maar het was altijd wel gezellig. Op de gang kwam je vaak wel iemand tegen om even een praatje te maken en ach sommige gasten hielpen ook mee op het boerenbedrijf. Ze hielpen met hooien, kalveren melk te geven,  koeien te verweiden en noem maar op. Als er iets gedaan moest worden t wist mijn vader altijd wel een aantal gasten enthousiast te maken om te helpen. We hebben nu nog gasten die hier al meer dan 50 jaar komen en ieder jaar weer beginnen over vroeger, dat waren nog eens tijden!  

Door de toenemende vraag werd de eerste schuur verbouwd tot vakantiehuisje en dat breide zich gestaag verder uit: Vakantiewoningen Mosterman werd een begrip, nu HappyNes. Het bleek een uniek concept, vakantiewoningen in het centrum op een boerenerf. Maar de tijden veranderden. Het boerenleven werd zwaarder en bracht steeds minder op met als logisch gevolg dat door de jaren een steeds meer schuren omgebouwd of gesloopt werken en plaatst maakten voor sfeervolle vakantiewoningen.

Toen wij in 2000 het bedrijf overnamen hadden mijn ouders elf vakantiewoningen en stond de ligboxenstal nog midden op het erf. Een van de elf vakantiewoningen is een authentieke Commandeurswoning uit 1871, echt bijzonder en iets wat niet valt na te maken. De originele deur naar de woonkamer zit er nog in . Velen zullen dat gevoeld hebben, want ja, de mensen waren vroeger kleiner dan wij tegenwoordig en bij het betreden van de woonkamer stoot menigeen zijn hoofd. Au!

Nadat we de bestaande woningen eerst geheel gerenoveerd hadden, nieuwe daken, badkamers, keukens en van nieuwe meubels voorzien hadden, vonden we dat er ook wat met de ligboxenstal moest gebeuren.

Het idee ontstond om de ligboxenstal te slopen en hier wat nieuws neer te zetten in de stijl van de oude boerderij. De oude boerderij genaamd Friga, heeft zijn naam te danken aan een stuk gejut hout van een vergaan schip dat mijn vader vroeger op de schuur heeft getimmerd.

Wij wilden graag groter en luxer. De tijd dat je met 20 man één douche deelt is voorbij. We merkten dat er is meer vraag was naar ruime woningen met mooie luxe badkamers, sfeervolle woonkamers en royale badkamers. Met meer luxe en Wellness zoals een Finse sauna, infraroodcabine, zonnebank, inloopdouches met een handdouche en rainshower. Onze gasten kwamen ook vaker met vrienden of met meerdere gezinnen. Dus de wens was aanwezig om de woningen te kunnen schakelen zodat ze met 6, 14, 21 of zelfs 30 personen in een woning konden verblijven.

In 2010 zijn we gestart met de nieuwbouw van deze woningen. Op de plaats waar ooit de ligboxenstal stond staan nu de woningen Jane, Kelly, Rick en Cindy die apart maar ook tezamen gehuurd kunnen worden als Friga.

De schuur voor het jongvee heeft plaats gemaakt voor de woningen Ot en Sien, twee luxe wellness-woningen met een echte bedstee geschikt voor tien personen.

Veel nieuwe “vaste gasten” hebben we gekregen door deze nieuwe woningen maar ook onze “oude gasten” koesteren we. Dit zijn de gasten die ieder jaar, en soms zelfs meerdere keren per jaar, bij ons hun vakantie komen vieren. De gasten die, zoals ze het zelf zeggen, het gevoel hebben thuis te komen! Een mooier compliment kun je toch niet krijgen? Kom en ervaar het zelf, breng ook een bezoek aan HappyNes en ervaar dit gevoel zelf!

Boek nu één van de luxe vakantieverblijven in Nes.